Китайска философия и медицина

Според представите на древната китайска медицина в основата на всичко живо е жизнената енергия Чи, която се проявява в две форми: ИН и ЯН. Те са свързани една с друга, противопоставят се и преминават една в друга. Животът на човек е в равновесието между вътрешния процес на хранене (Ин) и външната дейност (Ян)
От друга страна, повишеното внимание към въпросите на вътрешното здраве, храненето, защитата на нежните вътрешности води до излишно натрупване на Ин. Човек, който натрупва маса е Ин, но е недостатъчно енергичен, активен (Ян), не е способен за пълноценна дейност, инертен е, мускулите му атрофират, сърдечно-съдовата система отслабва.
Противоречието се премахва чрез постигане на равновесие, което означава подвижност, разнообразие, умереност и хармония със собствения ритъм и потребности.
Всичко вътрешно в организма на човека се отнася към Ин, а всичко външно – към Ян. Това се отнася и за повърхността на тялото, повърхностите на съдовете и дори до обвивките на вътрешните органи. Вече само по себе си мястото, където е започнал патологичният процес може да каже много за полярната принадлежност на причините, които са го предизвикали. Долу е – Ин, горе – Ян. Така наречените „плътни органи“ — сърце, бъбреци, черен дроб и др. са – Ин, а така наречените „кухи органи“ – Ян (стомах, черва, пикочен мепур и др.) Гърбът е – Ян, а коремът – Ин. Делението може да бъде усложнено. Например, бъбреците това е „Ин в Ин“, докато черният дроб се отнася към „Ян в Ин“, и т.н.

Начините за възстановяване на динамичното равновесие и хармония между Ин и Ян са БИО УРЕДИТЕ и ЗДРАВОСЛОВНИТЕ ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ. Китайските им съставки се прилагат за нормализиране на състоянието, което е в основата на истинската причина за заболяването. В понятието съставки се включват не само растения, но и минерални и органични вещества, които реорганизират компонентите на тялото в системата на меридианите и органите и прогонват неблагоприятните състояния.
Китайската медицина разграничава 4 главни етапа:

  • Детоксикация
  • Допълване
  • Укрепване
  • Баланс

 Детоксикация 

 Първата стъпка за здраво тяло е детоксикация или премахване на токсините от тялото. Забързаният ритъм на живот, физическият и емоционален стрес, нездравословната храна, замърсяването на околната среда или рязката промяна в климата, всички те са фактори за натрупване на токсини в тялото – излишен холестерол, мазнини, консерванти, изкуствени оцветители, тежки метали и други, които са с пряко въздействие върху функционирането на жизненоважни органи и потенциална заплаха за човешкия организъм.

Забързаният начин на живот кара съвременния човек да консумира твърде много холестерол и твърде малко плодове и зеленчуци, заедно с бездействие или недостатъчната физическа активност. Резултатът е натрупване на вредни вещества по стените на кръвоносните съдове, което води до хипертония с фатални последици. Така както варовикът се отлага по стените на чайника, с времето тези плаки се втърдяват и стесняват кръвоносните съдове, намалявайки здравината и еластичността им и затруднявайки абсорбирането на хранителните вещества от стените на съда. Харесваните от деца и възрастни дълбоко пържени храни съдържат канцерогенни вещества – акриламиди, които се синтезират при пържене на скорбялата при висока температура. Честата консумация на такива храни е опасна за здравето.

Замърсяването на околната среда също крие опасности. Газове от автомобилите, тежки метали, радиация от компютри и мобилни телефони и т.н. – само си представете вашето тяло потопено сред всички тези токсини!

Ако цитираме британския кралски хирург Алистър Ланс: „Има само една болест и тя е лошата детоксикация“.

Вредните вещества и токсините в човешкото тяло са като тъмна сянка под слънчевите лъчи, която малко по малко подкопава здравето. Затова човек трябва да прочисти тялото си от токсините в храносмилателната система, кръвоносните съдове, дробовете, кожата и всички други канали, за да могат органите да функционират добре.

Изследванията показват, че едва 20% от токсините и отпадъците от метаболизма се изхвърлят от организма с изпражненията, докато 80% остават в тялото. Това показва, че нормалният физиологичен механизъм за прочистване е недостатъчен за справяне с всички токсини. Затова се нуждаем от помощ под формата на хранителни добавки. Китайскиата теория за дълголетието и най-новите изследвания в областта на биотехнологиите ни научиха, че много растения – чай, грозде, царевица, листа от лотос, спирулина и др., са отлични детоксикатори.

 Допълване 

След като сме прочистили тялото си, можем да преминем към следващата стъпка – да използваме хранителни добавки за регулиране функциите на организма. Както една сложна машина изисква редовна поддръжка, за да функционира гладко и да се удължи времето й на живот, така и човешкото тяко се нуждае от хранителни вещества, които да поддържат здравето му, да забавят стареенето и да го предпазят от полуздраве и болести. Както китайската, така и западната медицина подчертават важността на равновесието в тялото. Според традиционната китайска медицина, когато тялото е в хармония с петте елемента на вселената (метал, вода, дърво, огън, земя), то е в състояние на равновесие и в добро здраве. Всяко неравновесие в тялото предизвиква дисфункция на друг орган и така се затваря порочния кръг. Според съвременната медицина тялото е фина система, намираща се в тясна връзка с природата. Храносмилателната система съдовата система, дихателната система, отделителната и ендокринната система, всички те си взаимодействат, създавайки една стабилна и балансирана вътрешна среда – в хармония. Никой орган не изпълнява сам всички функции на тялото. Всички органи и системи трябва да функционират заедно, за да се поддържа хармонията. Дисфункцията на един орган се отразява, пряко или косвено, върху функционирането на всички органи и системи в тялото. Да вземем за пример черния дроб. Като „пречиствателна лаборатория“ на тялото, той играе незаменима роля в обмяната на веществата; обезврежда токсините;синтезира жлъчния сок, който участва в процеса на храносмилането; синтезира белтъците, които участват в процеса на кръвосъсирване и белтъците, свързани с имунната защита на организма; изгаряйки мазнините, произвежда енергия; прочиства тялото от отпадъчните вещества чрез окисление и хидролиза на редица крайни продукти от белтъчната обмяна, които иначе действат на организма като токсини. Прекомерното количество животински мазнини и нездравословните хранителни навици водят до дисфункция на черния дроб и в последствие – до различни заболявания. Черния дроб е тясно свързан с имунната система, затова неправилното му функциониране неминуемо води до отслабване на имунитета.

Следователно, от първостепенна важност е да поддържаме в хармония органите  и системата на тялото. Майката – Природа е създала чудодейни съставки за постигане на равновесие в тялото.

 Укрепване 

След етапите на детоксикация и попъване, трябва да подхраним нашето тяло, което включва осигуряване на хранителни добавки, балансиране на Ин и Ян енергията, укрепване на имунната система и активиране на естествената способност на организма да се самолекува. Задължително трябва да сме пречистили тялото си, преди да започнем да приемаме хранителни добавки. Прочистването е необходимо, защото токсините намаляват способността на организма да усвоява хранителните вещества. Следователно, трябва първо да се освободим от токсините и едва след това да снабдим тялото с хранителни добавки – така ще гарантираме усвояването им и правилно функциониране на органите.

Добавките на TIENS са комбинация от 5000 годишната китайска мъдрост и модерните биотехнологии на 21 век. Освен детоксикация и прием на хранителни добавки, трябва да спазваме правилен и здравословен хранителен режим като осигурим балансирана комбинация от храни и хранителни добавки, за да постигнем желания резултат. TIENS е разработил серия продукти, укрепват функционирането на всички системи в тялото: храносмилателна, сърдечно-съдова, дихателна, отделителна, ендокринна и т.н. Вашият консултант в TIENS ще ви помогне да максимизирате ползите от приема на добавки, които зареждат организма с енергия, повишават издръжливостта и ви помагат да се справите по-лесно със стреса от ежедневието.

 Баланс 

Това е обединението на предните три етапа, когато те са правилно функциониращи!